گوگل

از دانشنامه آزاد علم اطلاعات و دانش شناسی
پرش به: ناوبری، جستجو

گوگل (به انگلیسی: Google) شرکت سهامی عامی است که در زمینهٔ جستجوی اینترنتی، رایانش ابری و تبلیغات سرمایه‌گذاری می‌کند. این شرکت توسط لری پیج و سرگئی برین تأسیس شد که هر دوی آن‌ها در دانشگاه استنفورد به عنوان دانشجوی دکترا حضور داشتند و با نام «مردان گوگل» شناخته می‌شدند. گوگل در ابتدا به عنوان یک شرکت خصوصی در ۴ سپتامبر ۱۹۹۸ ثبت شد و فروش اولیه سهام آن در ۱۹ اوت ۲۰۰۴ انجام شد. لری پیج و سرگئی برین و اریک اشمیت قبول کردند که به مدت بیست سال، یعنی تا سال ۲۰۲۴ در کنار هم کار کنند. هدف گوگل از آغاز «سازماندهی کردن اطلاعات دنیا و دسترس‌پذیر کردن آن‌ها برای عموم» بود، و شعار غیر رسمی شرکت (که توسط مهندس گوگل امیت پاتل ابداع شدو توسط پل بوچهیت از آن حمایت شد) «شرور نباشید» بود. در سال ۲۰۰۶ شرکت به محل جدید و کنونیش در مانتین ویو، کالیفرنیا منتقل شد.

نام

گوگل بر گرفته شده از واژهٔ گوگول که به معنی «یک عدد یک و صد صفر جلوی آن» است که نوعی شعار و در واقع مقصود موضوع است. بدین معنی که گوگل قصد دارد تا سرویس‌ها، اهداف و اطلاع‌رسانی و اطلاعات خود را تا آن مقدار در وب در جهان گسترش دهد. گوگل به طور تخمینی دارای بیش از یک میلیون سرور در سراسر جهان است، و روزانه برروی بیش از یک میلیارد درخواست جستجو، و حدود ۲۴ پتابایت داده تولید شده توسط کاربران پردازش انجام می‌دهد. نتیجه رشد سریع گوگل از بدو ثبت شدن شرکت، زنجیره‌ای از محصولات، خرید و شراکت با شرکت‌های دیگر بود. این شرکت محصولات اینترنتی سودمندی مانند سرویس ایمیل جی‌میل و شبکه‌های اجتماعی مانند اورکات و به تازگی گوگل باز و گوگل+ را به کاربران خود پیشنهاد می‌دهد. محصولات گوگل به ابزارهای رومیزی نیز توسعه پیدا کرد، با برنامه‌هایی مانند مرورگر وب گوگل کروم، سازماندهی و ویرایشگر تصاویر پیکاسا و پیام‌رسان فوری گوگل تاک. گوگل برروی سیستم‌عامل موبایل اندروید که در بسیاری از تلفن‌های همراه استفاده می‌شود، در کنار سیستم‌عامل گوگل کروم که با نام Cr-۴۸ هم شناخته می‌شود نظارت دارد.

ریشه یابی

گوگل بر گرفته شده از کلمه گوگول به معنی «یک عدد یک و صد صفر جلوی آن» است که توسط میلتون سیروتا پسر خواهر ادوارد کاسنر ریاضیدان آمریکایی در سال 1938اختراع شده و در کتاب «ریاضیات و تخیل» نوشته شده‌است. هدف لری و سرگئی از انتخاب این واژه این بود تا نشان دهند قرار است ماموریتی را به اجرا رسانند که هدف آن سازماندهی انبوهی از اطلاعات وب است.

تاریخچه گوگل

پروژهٔ تحقیقاتی بود که در ژانویهٔ ۱۹۹۶ توسط لری پیج و سرگئی برین دو دانشجوی دکترای دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا رقم خورد. آن‌ها نام پروژه خود را "BackRub" گذاشته بودند زیرا موتور جستجوگر آن‌ها لینک‌های پشتیبانی سایت‌ها را بررسی می‌کرد و بر همان مبنا میزان اهمیت آن‌ها را در نتایج جستجو تعیین می‌کرد (که بعداً رتبه صفحه نامیده شد)، که در همان زمان یک وبگاه کوچک دیگری با نام RankDex با روشی مشابه کار می‌کرد. موتور جستجوگر آن‌ها ابتدا با دامنه google.stanford.edu استفاده می‌شد و در ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۹۷ دامنه google.com ثبت شد و در سپتامبر ۱۹۹۸ در واقع اولین دفتر کار گوگل راه‌اندازی شد و این شرکت رسماً به ثبت رسید. در واقع اولین دفتر کار گوگل در گاراژ خانهٔ سوزان وژکیکی در منلو پارک، کالیفرنیا قرار داشت. در اوت ۲۰۱۱ گوگل اعلام کرد که بخش تلفن‌های همراه شرکت موتورولا را خواهد خرید و چند ساعت پس از اعلام، صاحب آن شد. این شرکت برای خرید سهام موتورولا مبلغ ۱۲٫۵ میلیارد دلار به صورت نقد پرداخت می‌کند و براین اساس مالکیت موتورولا موبیلیتی به گوگل واگذار می‌شود و با این خرید صاحب ۱۹ هزار کارمند جدید خواهد شد. به دست آوردن شرکت موتورولا، که همکار اختصاصی برای اندروید محسوب می‌شود، گوگل را قادر خواهد ساخت تا اندروید را تقویت و رقابت بین سیستم‌های موبایل را افزایش دهد. موتورولا، دارای حق امتیاز اندروید باقی خواهد ماند و اندروید نیز متن باز باقی می‌ماند. گوگل، به شرکت موتورولا به عنوان یک کسب و کار مجزا نگاه کرده و آن را به صورت جداگانه خواهد گرداند. از سال ۲۰۰۷ که گوگل سیستم عامل مخصوص موبایل خود اندروید را عرضه داشته روز به روز بر محبوبیت آن افزوده شده و شرکت‌های معتبر و بزرگی تلفن‌های مبتنی بر سیستم عامل اندروید گوگل ارایه کردند. بیش از ۱۵۰ میلیون دستگاه اندرویدی در سرتاسر جهان وجود دارد و روزانه ۵۵۰ هزار دستگاه بر تعداد آنان اضافه می‌شود. شرکت موتورولا که قدمتی ۸۰ ساله در زمینهٔ ارتباطات و تلفن همراه دارد یکی از مهم‌ترین تولیدکنندگان تلفن همراه در آمریکا است و در رقابت با شرکت‌های بزرگی چون اچ‌تی‌سی و سامسونگ کمی عقب مانده‌است.

سرمایه و پیشنهاد اولیه عمومی‌سازی

اولین بودجه گوگل در اوت ۱۹۹۸ توسط اندی بکتولشیم، مؤسس سان مایکروسیستمز که به مقدار ۱۰۰ هزار دلار بود به گوگل داده شد، و این در حالی بود که این شرکت هنوز ثبت نشده بود. در سال ۱۹۹۹ در حالی که برین و پیج که هنوز در حال تحصیل بودند، به این نتیجه رسیدند که موتور جستجویی که آن‌ها به وجود آوردند وقت بسیار زیادی از امور دانشگاهی آن‌ها را اشغال کرده‌است. آن‌ها سراغ جورج بل رفتند و به قصد ترغیب، پیشنهاد فروش آن به مبلغ یک میلیون دلار را به او دادند. او این پیشنهاد را رد کرد و در مذاکراتش، ۷۵۰ هزار دلار را به آن دو پیشنهاد داد. در ۷ ژوئن ۱۹۹۹، سرمایه‌ای حدود ۲۵ میلیون دلار اعلام شد. پیشنهاد اولیه عمومی‌سازی (IPO) گوگل، پنج سال بعد در ۱۹ اوت ۲۰۰۴ صورت گرفت. شرکت سهام ۱۹٬۶۰۵٬۰۵۲تایی با ارزش ۸۵ دلار برای هر سهم را پیشنهاد داد. سهام به صورت یک مزایده آنلاین و منحصربه‌فرد که توسط مورگان استنلی و کردیت سویس ساخته شده بود به فروش رسید. فروش ۱٫۶۷ میلیارد دلاری سرمایه‌ای بیش از ۲۳ میلیارد دلار به گوگل داد.

شرکت و کارکنان

گوگل از جهت فرهنگ شرکت‌داری غیررسمی و خودمانی خود شناخته شده‌است. در فهرست بهترین شرکت‌های برای کار در مجله فورچون، گوگل در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ در رتبهٔ اول و در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ چهارم بود. فلسفهٔ شرکت گوگل بر پایه اصولی خودمانی همچون «شما می‌توانید بدون شرارت پول به دست آورید»، «شما می‌توانید بدون کت و شلوار جدی باشید» و «کار کردن باید چالش‌انگیز و چالش باید شوخی و سرگرمی باشد» استوار است.

کارمندان

عملکرد سهام گوگل به دنبال پیشنهاد عمومی اولیه‌اش پاداش بزرگی برای کارمندان قدیمی‌اش بود بعد از IPO، مؤسسان شرکت، لری و سرجئی و مدیرعامل آن اریک درخواست کردند که حقوقشان به ۱ دلار کاهش یابد. پیشنهادهایی که آن‌ها بعد از آن برای افزایش حقوق خود دادند توسط کمپانی مورد قبول واقع نشد، زیرا آن‌ها در این مدت از طریق سهام گوگل سود خود را می‌برده‌اند. تا قبل از سال ۲۰۰۴ اشمیت ۲۵۰ هزار دلار در سال و پیج و برین هر کدام ۱۵۰ هزار دلار در سال درآمد داشتند. در سال ۲۰۰۷ و اوایل ۲۰۰۸ چندین مدیر اجرایی درجه یک، گوگل را ترک گفتند. در اکتبر ۲۰۰۷ مدیر امور مالی یوتیوب، گیدئون لو به همراه بنجامین لینگ مهندس عالی رتبه به فیسبوک ملحق شدند. در مارس ۲۰۰۸ شریل سندبرگ، مدیر قسمت فروش آنلاین، سمت جدید خود را در فیسبوک به عنوان مدیر اجرایی شروع کرد، در حالی که‌اش ال‌دیفراوی، مدیر قبلی قسمت تبلیغات، گوگل را با هدف مدیریت قسمت بازاریابی نت‌شاپز، فروشگاه آنلاین که بعدها در سال ۲۰۰۹ هی‌نیدل نامیده شد، ترک کرد. در ۴ آوریل ۲۰۱۱ لری پیج به عنوان مدیرعامل منتسب شد و اریک اشمیت مدیر اجرایی گوگل شد. گوگل به عنوان یک عامل ترغیب، سیاستی با نام «استراحت ابتکاری» (Innovation Time Off) در شرکتش به وجود آورد، که در آن مهندسان ۲۰٪ از زمان کار خود را به پروژه‌هایی اختصاص می‌دهند که به آن‌ها علاقه دارند. تعدادی از خدمات جدیدتر گوگل از جمله جی‌میل، گوگل نیوز، اورکات و ادسنس در اصل از همین ایده به وجود آمده‌اند. در یکی از سخنرانی‌های دانشگاه استنفورد، مریسا مایر، معاون قسمت محصولات جستجویی گوگل، بیان داشت که نیمی از محصولات جدیدی که به نمایش درمی‌آیند همه در زمان استراحت ابتکاری به وجود آمده‌اند. در مارس ۲۰۱۱ شرکت مشاور یونیورسام اطلاعاتی نمایش داد که در آن گوگل در راس فهرست کارفرمایان ایده‌آل قرار داشت و در آن ۲۵ درصد از ۱۰۰۰۰ جوان متخصصی که در نظرسنجی شرکت کرده بودند گوگل را انتخاب کرده بودند. به گفته سرگئی برین 10 کارمند در بخش بازار یابی و150 کارمند در بخش تکنولوژی ومهندسی، که بیش از 40 نفر آنان مدرک دکترا دارند،در شرکت مشغول به کار هستند.در کل گوگل حدود 3000کارمند دارد.

مدیران

در حال حاضر لری پیج و اریک اشمیت و سرگئی برین اداره شرکت گوگل را بر عهده دارند. اریک اشمیت مدیر عامل و مدیر اجرایی گوگل و از اعضای مجمع گردانندگان شرکت اپل نیز است. برین در حال حاضر مدیر تکنولوژی شرکت گوگل است و لری پیج نیز مدیرعامل و مدیر بخش محصولات گوگل می‌باشد. در گوگل اشخاص ایرانی نیز دارای پست‌های کلیدی و مدیریتی هستند، از جمله امید کردستانی که نایب‌رئیس ارشد بخش فروش و عملکرد جهانی در شرکت اینترنتی گوگل است. ، امید کردستانی به همراه سالار کمانگر ترانه رضوی،رضا بهفروز، مایک جزایری، شیرین اسکوئی و شمیم صمدیهشت مدیر بلندپایه ایرانی‌تبار شرکت گوگل هستند.

گوگل‌پلکس

ساختمان اصلی گوگل در مانتین ویو، کالیفرنیا قرار دارد و با نام «گوگل‌پلکس» شناخته می‌شود. واژه گوگل‌پلکس خود آمیختهٔ دو واژهٔ گوگل و کامپلکس (به معنای مجتمع و پیچیده) است و در اینجا منظور بدین موضوع اشاره دارد که اجتماعی زیادی از ساختمان‌های گوگل در آنجا حضور دارند. سالن ورودی آنجا مزین به یک پیانو، تعدادی سرور قدیمی، و جستارهای تحقیقاتی یک پروژه برروی دیوار است. تالار ورودی آنجا مملو از توپ‌های ورزشی و دوچرخه‌ها است. هر کارمندی می‌تواند وارد قسمت تفریحی شرکت شود که دارای ماشین پایی، رختکن، لباسشویی و خشک‌کن، اتاق ماساژ، بازی‌های ویدئویی، فوتبال دستی، پیانو، میز بیلیارد و پینگ‌پنگ است. علاوه بر اتاق تفریح، در آنجا اتاق‌هایی دارای غذا و نوشیدنی نیز وجود دارد. در سال ۲۰۰۶ گوگل به دفتر ۲۸٫۹۰۰ متر مربعی خود در خیابان هشتم منهتن، نیویورک سیتی منتقل شد. این دفتر اختصاصاً برای گوگل ساخته شده بود و هم اکنون بزرگترین تیم تبلیغاتی آن در آنجا مستقر هستند. در سال ۲۰۰۳ گروهی از مهندسین به آنجا اضافه شد که مسئولیت بیش از ۱۰۰ پروژه مهندسی از جمله گوگل مپ و گوگل اسپریدشیت و... را بر عهده داشتند. علاوه بر این‌ها، دفاتری در سراسر دنیا دارد و دفاتر آن در آمریکا نیز شامل آتلانتا، آستین، بولدر، سان‌فرانسیسکو، سیاتل و واشینگتن دی‌سی‌است.

زیرمجموعه‌ها

گوگل تاکنون بیش از صد کمپانی بزرگ را خریداری کرده که اکثر آن‌ها در ایالات متحده و در منطقه خلیج سانفرانسیسکو واقع شده‌اند. گوگل میلیاردهاصفحه وب در فهرست جستجوی خود دارد تا کاربران بتوانند هر موضوع دلخواهشان را با استفاده از کلمات کلیدی و عملگرها جستجو کنند. علی‌رغم محبوبیتی که این نوع جستجو دارد، توسط سازمان‌های زیادی مورد انتقاد گرفت. در سال ۲۰۰۳ نیویورک تایمز از گوگل شکایت کرد و ادعا می‌کرد که ذخیره محتویات سایت‌ها نوعی تخلف در حق تکثیر محسوب می‌شود. یکی دیگر از سرویس‌های بحث برانگیز گوگل، گوگل بوکز بود. کمپانی شروع به اسکن کتاب‌ها کرد و آن‌ها را به صورت محدود آپلود نمود و نسخه کامل‌ها کتاب‌هایی که اجازه داده می‌شد را به موتور جستجوی جدید خوب برای کتاب‌ها اختصاص داد. انجمن نویسندگان که شامل ۸۰۰۰ نویسنده آمریکایی بود در سال ۲۰۰۵ در دادگاه نیویورک شکایتی علیه این سرویس جدید گوگل کردند، گوگل پاسخ داد که این سرویس با قوانین حق تکثیر مربوط به کتاب‌ها سازگار است. سرانجام گوگل در سال ۲۰۰۹ نامه‌ای دریافت کرد مبنی بر اینکه اسکن کتاب‌ها را محدود به آمریکا و انگلیس و استرالیا و کانادا کند. علاوه بر آن دادگاه مدنی پاریس در اواخر ۲۰۰۹ از گوگل خواست تا آثار مربوط به لا مارتینیر را از بانک داده خود حذف کند. گوگل در رقابت با وبگاه آمازون تصمیم گرفت تا نسخه دیجیتال کتاب‌های جدید خود را برای فروش بگذارد.


معرفی محصولات شرکت گوگل

جستجوگر گوگل

محبوب‌ترین سرویس این شرکت است. در نوامبر ۲۰۰۹ گوگل با ۶۵٪ از سهم بازار موتور جستجوی برتر در آمریکا بود. گوگل از راه این وبگاه روزانه صدها میلیون دلار دریافت می‌کند. دامنه اصلی این سایت در اوت ۲۰۱۱، ۱۶۵ میلیون بار بازدید شده‌است.

اولین فهرست حاوی یک میلیارد URL رادر سال 2000م. ارائه کرد و بدین ترتیب Google بزرگترین موتور جستجو در جهان شد.

شیوه دسترسی: از طریق آدرسwww.google.com http :// صفحه آغازین جستجو در دسترس است وبا کمک نرم افزار اینترنت اکسپلورر،بینگ و...بار گذاری می شود.وبطور رایگان امکان جستجوی صفحات وب را از طریق google searchوI”m feeling lucky (که کاربر را به نخستین صفحه مر تبط می برد.) میلیونها جستجو را در اختیار او قرار می دهد. ترتیب قرارگرفتن نتایج جستجوی گوگل بستگی به عاملی به نام رتبه صفحه صفحه دارد. جستجوی گوگل با به کاربردن عملگرهای جبر بولی مانند شمول و عدم شمول گزینه‌های زیادی را برای کاربران قابل تنظیم کرده‌است. الگوریتم گوگل در مارس ۲۰۱۱ تغییر یافت و به محتویات با کیفیت بالاتر وزن بیشتری داد از نکات منفی در موتور جستجوی گوگل: عدم توانائی تشخیص یک سایت اصلی تبلیغات تجاری زیاد وعدم وجود اطلاعات کافی نتایج جستجوی غیر قابل تکرار(بعد ازمدتی، جستجوی مجدد نتایج کاملا"متفاوتی را نشان می دهد) سایت های Parked (دراین سایتها که اول نتایج جستجوها می آیند افراد نام حوزه ها را قرار می دهند وآنها را با پیوند هایی به دیگر سایتها ارسال می کنند وامیدوار هستند که با کلیک های تصادفی از هر کدام 10 سنت به دست آورد.

ارزیابی گوگل روزانه 20 میلیون جستجو را از وب گاه ذکر شده شرکت وبیش از پنجاه میلیون جستجو را از وب سایتهای مشترک با شرکایش(یاهو ،نت اسکیپ،سیسکو وغیره) انجام می دهد.بیش از 25 هزار وب سایت در اینتر نت از موتور جستجوی گوگل استفاده می کنند. ویژگیهای خاصی که گوگل رابه بزرگترین موتور جستجوی جهان تبدیل کرده است عبارتند از: نتایج بهتر در جستجو،یک رابط ساده که استفاده از آن آسان است،عملکرد خوب وتوجه وتمرکزدائمی به کاری که برای آن طراحی شده است،یعنی جستجو.بعلاوه ویژگیهای جانبی مثل صفحات پنهان،ارائه قیمت سهام،عنوانهای خبری وپیوند با نقشه های موجود در شبکه. سرویس جستجوگر گوگل در تاریخ ۳ مهر ۱۳۹۱ در ایران فیلتر شد. دبیر کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه علت این کار را گزارش‌های مردمی و عدم همکاری گوگل برای حذف کلیپی که در آن به پیامبر مسلمانان توهین شده شده بود بیان کرد. درلینک language tools تحت عنوان translate می توانید متن کپی شده را در یک کادر مشخص past کنید تا سریعا" ترجمه شود یا از گوگل بخواهید کل صفحه را برایتان ترجمه کند .متون فرانسوس ،آلمانی،ایتالیایی،اسپانیولی ،پرتغالی را ترجمه می کند. در سال 2002م. جستجوی تصویر راه اندازی شد و دسترسی به 250 میلیون تصویر را امکان پذیر کرد در ۲۱ ژوئیه ۲۰۱۰ در پاسخ به بینگ تازه‌وارد، گوگل جستجوی تصاویر خود را به روز کرد به این شکل که تصاویر به صورت بندانگشتی به نمایش درآمده و با حرکت موس روی آن‌ها اندازه‌شان اندکی بزرگتر می‌شد. در ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۰ تعاریف لغات انگلیسی در واژه‌نامه‌های مختلف نیز در جستجوی وب گوگل به نمایش درآمدند. به جای استفاده ازموتور جستجوگر برای پیدا کردن صفحات وب گاهی ممکن است بخواهید که فهرستی اختصاص یافته از پایگاههای اختصاص یافته برای موضوعات ویژه را پیدا کنید،در چنین مواقعی روی دکمه Directoryگوگل کلیک کنید شبیه به ساختار گروه خبری از یک روش سلسله مراتبی برای طبقه بندی وب بهره می گیرد.طبقات گسترده تر(هنر ،بهداشت و...)اول می آیند. بخش دایرکتوری سایت گوگل را می توان بزرگترین دایرکتوری طبقه بندی شده سایتهای اینترنت دانست که حتی چندین روز فقط برای دیدن صفحات آن وقت لازم است،جالب تر این است که پس از طبقه بندی کلیه اطلاعات بر اساس موضوعات وموارد ،در آخر بازدید کننده می تواندکل دایرکتوری را بر اساس طبقه بندی کشوری نیز ملاحظه کند.این مورد است که بیش از دویست کارمند را در گوگل مشغول کرده است. البته قطعا"نرم افزارقوی بانک اطلاعاتی شرکت گوگل که کار راه اندازی وطبقه بندی پایگاه دایرکتوری سایت گوگل رابر عهده داشته،در این امر بسیار موثر بوده است.به هر حال گوگل هم مستقیما"یک موضوع را در بیش از دو میلیارد وب پیج جست وجو می کند وحتی اگر نتیجه غیر انگلیسی باشد با نرم افزار آن لاین ترجمه خود آن را برای شما به انگلیسی نیز بر می گر داندوحتی مستقیما"شما را به طبقه بندی سایتهای اینتر نتی در دایرکتوری خود رهنمون می شود.

http://www.froogle.google.com در دسامبر سال 2002 آغاز به کا نمود. یک پایگاه مر تبط با مشتر یان است که از ترکیب frugal(صرفه جویی در مخارج خانه )با google ساخته شده است.در آن از قیمت ومشخصات محصولات مختلف می توانید اطلاع حاصل کنید.

Google Maps

با آدرس زیر www.maps.google.com http:// به سایت نقشه های گوگل دسترسی می یابیم. که ترکیبی از HTML،جاوا اسکریپ،نقشه ها وعناصر تعاملی استفاده می کند.مرورگرهای اینترنت اکسپلورر،فایر فاکس،نت اسکیپ،موزیلا ازآن پشتیبانی می کنند. رابط گرافیکی کاربر درآن ساده است.می توتن یک نقشه را انتخاب وبرای یافتن ناحیه مورد نظر روی آن زوم کنید.از فیلد جستجو برای یافتن مکانها وفعالیتهای تجاری ومناطق جذاب می توان استفاده کرد. در گوشه سمت چپ بالای نقشه کنترلهای زوم وnavigation،گوشه سمت راست بالا کنترلهای نما(satellite,map,hybrid)، سمت چپ پائین مقیاس وسمت راست پائین داده های کپی رایت تعبیه شده است. باThis page link to می توان به صفحه خاصی لینک شد.یا یک کپی از نقشه را ارسال یا چاپ کرد. با گزینه get directionو transitمی توان مبدا ومقصد را مشخص کرد تا نقشه مسیر وایستگاههای وسایل نقلیه عمومی را نمایش دهد. کاربران موبایل مخصوصا" سیستم اندروید را از طریق دکلهای مخابرات مکان یابی می کند. Google street viewامکانی است که از سال 2007م. یک دید 360 درجه در خیابانها ومکانهای مختلف ایلات متحده آمریکا،هلند،انگلستان،استرالیا ،کانادا،ژاپن ،چین،آفریقای جنوبی ارائه می دهد .که به خاطر زیر پا گذاشتن حریم شخصی افراد مورد انتقاد قرار گرفت. Google arial view از سال 2009م. برای مناطق محدودی در دنیا راه اندازی شد.که تصویر زاویه دار هوایی با حالت پرسپکتیو(به نگاه چشم پرنده شناخته می شود) از منطقه ارائه می دهد. روی نقشه با کلیک راست روی هتل محل اقامت وWhat,s hereرستورانها،موزه ها ومکانهای خاص اطراف هتل رانمایش می دهد وبا Explore this areaمی توان به گشت وگذار بیشتر در منطقه پرداخت. اگر خانه ای برای خرید یا اجاره می خواهید د رقسمتReal Estate نوع خانه ،متراژ،قیمت، تعداد اتاق رامشخص کنید.بدین ترتیب می توان خانه را فیلتر کرد وعکسهای داخل خانه رانیز مشاهده وبا امکان استرییت ویو با محله ای که آن خانه است ،آشنا شد.

گوگل ارت یا گوگل ارث ( Google Earth)‏

برنامه‌ای است برای دریافت و مشاهدهٰ اطلاعات جغرافیایی جهان که توسط شرکت کی‌هول ساخته شده‌است و نقشهٰ ۳ بعدی زمین نیز نامیده می‌شود. نقشه‌های این برنامه با کنار هم قرار دادن تصاویر انتخاب شده از تصاویر ماهواره‌ای و عکس‌برداری هوایی و سامانه اطلاعات مکانی ۳ بعدی جهان بدست می‌آید. با گوگل ارت و در فضای مجازی می‌توان به همه جای زمین پرواز کرد و تصاویر ماهواره‌ای، نقشه‌ها، پستی و بلندی‌ها، و ساختمان‌های سه بعدی، کهکشان‌های خارج از جو زمین و ژرفای اقیانوس‌ها را مشاهده نمود. از دیگر امکانات این برنامه جستجوی هتل‌ها، رستوران‌ها و دیگر اماکن مختلف است.

نسخه‌ها نسخهٔ ششم گوگل ارت برای هر سه سیستم عامل ویندوز و مک و لینوس با سه ویژگی در دسترس است: • Free - نسخهٔ رایگان: مشاهده و کاوش زمین، تصاویر ماهواره‌ای، نقشه‌ها، پستی و بلندی‌ها، ساختمان‌های سه بعدی، کهکشان‌ها، اقیانوس‌ها و امکان ذخیره کردن و اشتراک با دیگران. • Pro - نسخهٰ حرفه‌ای: این نسخه با بهای ۳۹۹ دلار آمریکا ویژگی‌های نسخه رایگان را دارد بعلاوه با ابزارهای حرفه‌ای اضافی به طور خاص برای کاربران تجاری طراحی شده‌است و دارای امکانات زیر است: o ساخت فیلم؛ o اندازه گیری‌های سه بعدی از ارتفاعات، مناطق و مناظر طبیعی؛ o چاپ تصاویر با وضوح بالا؛ o افزودن بردارهای بزرگ و فایل‌های تصویری؛ o نقشه‌برداری. • Enterprise - نسخهٔ آزاد: برای سازمان‌هایی که مقادیر بزرگ داده‌های زمین فضا دارند و به کمک آن قادر خواهند بود تا جهانی را با استفاده از تصورات و تصاویر هوایی و داده‌های خود بسازند. این نسخه دارای امکانات زیر است: o تهیه نقشهٔ سفارشی و تزیین جاده‌ها براساس تصورات ذهنی و داده‌های شخصی؛ o ساخت سریع برنامه‌های نقشه‌برداری برای کاربران شخصی با استفاده از ترابایت‌های داده‌های تصویری، پستی و بلندی‌ها و بردارها؛ o دسترسی به نقاط مختلف لایه‌های مورد علاقه و محفوظ نگهداشتن داده‌ها. امکانات دیگر • مشاهده و دریافت اطلاعات در مورد جاده‌ها و مسیرهای حمل و نقل عمومی؛ • مشاهده و ساخت و به اشتراک گذاری مدل‌های سه بعدی ساختمان‌ها، کوه‌ها، فواره‌ها، پل‌ها، برج‌ها، موزه‌ها، منازل و بسیار از مناظر دیگر بعلاوهٰ دریافت اطلاعات بیشتر دربارهٰ موقعیت این مکان‌ها؛ • تماشا و کاوش سه بعدی جنگل‌های سرتاسر جهان، آشنایی با بیش از ۵۰ گونه مختلف از درختان در پارک‌ها، محلات و جنگل‌های دوردست؛ • سفر به گذشته و بازدید از بناهای قدیمی و مشاهده تغییرات زمین مانند گسترش شهرها، آب شدن یخچال‌های قطبی، فرسایش ساحل‌ها و غیره با استفاده از تصاویر تاریخی؛ • سفر به رم باستان؛ • آگاهی از تغییرات آب و هوا و جانداران در معرض نابودی؛ • گشت و گذار در اقیانوس‌ها و بستر دریاها و نقاط موج سواری، بازدید از کشتی‌های غرق شده‌ای چون تایتانیک و سفر به ماریانا ژرفترین درازگودال اقیانوس‌های جهان با استفاده از اطلاعات انجمن جغرافیایی ملی و بی بی سی و دیگران؛ • مشاهدهٰ مدل‌های سه بعدی از سفینه‌های فرود آمده روی ماه، عکس‌های ۳۶۰ درجه از گام‌های فضانوردان، مأموریت‌های آپولو و... ؛ • سفر به مریخ و مشاهده تصاویر گرفته شده توسط ناسا و مدل‌های سیار سه بعدی و پانوراماهای ۳۶۰ درجه؛ • کاوش آسمان و صور فلکی، زوم روی کهکشان‌های دور دست، آشنایی با پادکست‌های ستاره‌شناسی؛ • قابلیت ضبط دیده‌ها در این سفر مجازی و صداگذاری آن و سهیم کردن دیگران با آن؛ • اشتراک مکان‌های مورد علاقه و تصاویر و فیلم؛ استفاده از گوگل ارت در تلفن همراه: لوح رایانه و تلفن آندروید، آی‌فون، آی‌پاد ارزیابی گوگل ارت نرم‌افزاری بود که کار خود را در سال ۲۰۰۵ با تصاویر ماهواره‌ای خود در آمریکای شمالی و سپس تمام نقاط جهان آغاز کرد و توسط آن می‌توان تمامی نقاط کره زمین را مشاهده کرد. در نماهای توپو گرافیک می توانید ایده ای دقیق از محلی که فعلا"در آن هستید در ارتباط با سایر مکانها مثل تپه ها یا خرابه ها بدست آوریدوداده های آماری مثل سطوح جمعیتی را از طریق نمایش گرافیکی بدست آورید. با آدرس پستی می توانید در مکانهای مشخص جستجو کنیدودر مورد مکانهای بدون آدرس mapgrid یک مرجع دو بعدی (افقی وعمودی)از یک مکان خاص در اختیار شما می گذارد.در یک محیط جهانی grid reference با ترکیبی از طول وعرض جغرافیایی اطلاعات مکانها را به شما می دهد در همین زمینه محصولی دیگر با نام گوگل مپس وجود دارد که شامل نقشه‌های دقیق و کاملی از زمین است. پس از موفقیت گوگل ارت، گوگل محصولاتی با نام گوگل مون (برای کاوش کره ماه) و گوگل مارس (برای کاوش کره مریخ) نیز ارائه داد. جدید ترین نسخه آن در سال 2009 عرضه شده است.که با قابلیت oceanکف اقیانوس را بصورت سه بعدی نمایش می دهد.ونسخه سال2012جستجو را بهبود بخشیده وابزار به اشتراک گذاری با گوگل را اضافه نموده است .با استفاده از سرهم کردن تصاویرکره زمین رابصورت بی نظیری نمایش می دهد.

گوگل گلاس

بصورت عینک در طرح ورنگهای متنوع نرم افزارهای مختلف گوگل در آن تعبیه شده است.که می توان همزمان روزنامه را ورق زد ونقشه راه راپیدا کرد ایمیل ها رابررسی نمودو...

Google wave

تعداد زیادی نرم افزار آن لاین در یک ابزار ارائه شده است. این نرم افزار کاربردی وب که wave( موج) نام دارد امکان ایجاد سندی را می دهد که کاربران متعدد می توانندمتن آنرا کامل کنند،نرم افزارهای جزئی به آن بیافزایند،آن را تغذیه کنندوهمان گونه که بسیاری از مردم در پیغامهای فوری با یکدیگر ارتباط متقابل برقرار می کنند،همه این کارها را همزمان انجام دهند،کاربران می توانن این موجها را کنار بزنند تا گسترش آن سند را مشاهده کنند. Wave بانزدیک به دوسال کار می تواند مردم را ازدیگرمحصولات شرکت(gmail,google docs,google talk,وسایت ها) ونیز از همان محصولات در شرکت های رقیب نظیر AOL،مایکروسافت ویاهو دور کند. همچنین ممکن است چنانچه مردم کارکرد آنرا درک نکنند یا چنانچه نتواند آنها را مجاب کند که از ایمیل ها ،بلاگ نویسی ، پیغام فوری ودیگر خدمات شخصی آن لاین دست بکشند،شکست بخورد.

رسانه‌ها و شبکه‌ها

گوگل علاوه بر خدمات خود در زمینهٔ وب، تعداد زیادی برنامه‌های مفید به عنوان ابزارهایی که قابل استفاده به صورت آنلاین هستند ارائه کرده‌است. بخشی از فعالیت گوگل به نرم‌افزارهای رسانه‌ای و شبکه‌ای اختصاص دارد، از جمله گوگل پلاس (یا گوگل+ که آن را به شکل +Google نمایش می‌دهند) ایده جدید گوگل است پدیده شبکه‌های اجتماعی را یک مرحله جلوتر ببرد. کل این شبکه بر اشتراک‌گذاری استوار است. گوگل این وبگاه را برای رقابت با فیس‌بوک ایجاد کرد. تخمین زده می‌شود که تاکنون بیش از ده میلیون کاربر در این سرویس عضو شده باشند. orkut به عنوان روشی جهت ورود به محیط شبکه بندی اجتماعی راه اندازی شد. محصول دیگری با نام پیکاسا در دست گوگل است که آن را در سال ۲۰۰۴ از شرکت Idealab خریداری کرد و به صورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار داد. پیکاسا نرم‌افزار مدیریت تصاویر است که کمک می‌کند تا تصاویر در یک مکان جمع‌آوری و تغییرات لازم روی آن‌ها اعمال شود. گوگل داکس یکی دیگر از ابزارهای مفید آنلاین گوگل است که به کاربران این امکان را می‌دهد که اسناد را به صورت آنلاین ایجاد یا ویرایش کنند، در محیطی نه چندان غیرمتفاوت با مایکروسافت ورد. این سرویس در ابتدا Writely نامگذاری شد، اما گوگل آن را در ۹ مارس ۲۰۰۶ خریداری کرد، که در آن زمان استفاده از آن مانند جی‌میل فقط با داشتن دعوتنامه امکان‌پذیر بود. در ۶ ژوئن برنامه‌ای دارای محیط آزمایشی جهت ویرایش ساخت که در ۱۰ اکتبر با گوگل داکس ادغام شد.

جی‌میل

جی‌میل، یکی از سرویس‌های رایگان است که به کاربران فضای رایگان جهت ایمیل ارائه می‌دهد. نسخه آزمایشی گوگل در ۱ آوریل ۲۰۰۴ ارائه شد، به این صورت که هر کاربر می‌توانست با دریافت دعوت‌نامه از کاربری دیگر که دارای حساب جی‌میل بود دارای حساب ایمیل شود و از خدمات آن استفاده کند. این سرویس در ۷ فوریه ۲۰۰۷ برای عموم آزاد شد و نیازی به دعوت‌نامه برای عضویت نبودو در ۷ ژوئیه ۲۰۰۹ از حالت آزمایشی بیرون آمد،که در آن زمان دارای ۱۴۶ میلیون کاربر در هر ماه بود. این سرویس اولین سرویس ایمیلی در دنیا بود که یک گیگابایت فضا به کاربرانش می‌داد، و همچنین اولین سرویسی بود که همه نامه‌هایی که بین دو شخص رد و بدل می‌شد را به صورت قطاری و پشت سر (Thread) هم نشان می‌داد (مانند نوشته‌های داخل یک فوروم) در حال حاضر جی‌میل ۷۶۰۰ مگابایت فضا به کاربرانش می‌دهد، و کاربران با پرداخت سالانهٔ ۰٫۲۵ دلار به ازای هر گیگابایت، قادرند این فضا را به ۲۰ گیگابایت تا ۱۶ ترابایت افزایش دهند. به علاوه برنامه‌نویسان، جی‌میل را به واسطهٔ پیشگام بودن آن در استفاده از ای‌جکس، که تکنیکی در برنامه‌نویسی‌است که به کاربران اجازه می‌دهد که محتویات یک صفحه وب را بدون دوباره نوسازی آن (Refresh) مشاهده کنند، می‌شناسند. یکی از انتقادهایی که از جی‌میل شده‌است، پتانسیل قوی آن برای افشای داده‌های کاربر است، و این خطری‌است که احتمال می‌رود این داده‌ها با بسیاری از برنامه‌های وب آنلاین ارتباط داده شده شوند. استیو بالمر (مدیرعامل مایکروسافت) ، لیز فیگروا، مارک راش و ویراستاران گوگل به این موضوع عقیده دارند، در حالی که گوگل ادعا می‌کند که نامه‌هایی که با جی‌میل فرستاده می‌شوند هیچ گاه توسط شخصی دیگر خوانده نمی‌شوند

یوتیوب و گوگل ویدئو

یوتیوب به وسیلهٔ چاد هرلی، استیون چن و جاود کریم که هر سه از کارمندان شرکت Pay Pal بودند در ۱۵ فوریه ۲۰۰۵ ثبت شد و شش ماه بعد در ماه مهٔ ۲۰۰۵ سایت به طور رسمی و عمومی افتتاح شد. در ۱۳ نوامبر به دنبال موفقیت یوتیوب، گوگل آن را به مبلغ ۱۶۵۰ میلیون دلار خرید. یوتیوب سرویس به اشتراک گذاری فایل ها است ،که در ماه مارس ۲۰۰۹ در ایران فیلتر گردید. به گفتهٔ مسئولان یوتیوب، در هر دقیقه، بیش از ۴۸ ساعت ویدئو (دو روز کامل) بارگذاری می‌شود و روزانه قریب به ۳ میلیارد ویدئو در این سرویس مشاهده می‌شود. گوگل همچنین دارای سرویس با نام گوگل ویدئو بود که دارای ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ ویدئوی بارگذاشته شده بود که این در مقایسه با یوتیوب و دیگر سیستم‌های اشتراک‌گذاری ویدیو عدد بسیار ناچیزی بود . این سرویس در ۲۵ ژانویه ۲۰۰۵ ایجاد شد و در اواخر سال ۲۰۰۹ به فعالیت خود پایان داد. علت این کار هم‌پوشانی سرویس با یوتیوب و صرفه‌جویی در فضای سرورها اعلام شد.

گوگل کروم

گوگل کروم یک مرورگر وب آزاد و رایگان است که در ۲ سپتامبر ۲۰۰۸ بر پایه پروژه کرومیوم عرضه شد. در ابتدا نسخهٔ آزمایشی آن برای کاربران سیستم‌عامل ویندوز در یکصد کشور جهان عرضه شد ولی گوگل اعلام کرد که نسخه‌های منطبق با سیستم‌عامل گنو/لینوکس و رایانه اپل مکینتاش آن هم در آینده توزیع خواهد شد. در گذشته ایران در فهرست کشورهای تحریم شده توسط گوگل قرار داشت و همانند سایر نرم‌افزارهای گوگل کاربران ایرانی، قادر نبودند کروم را از طریق وبگاه رسمی گوگل دانلود کنند.

Google talk

سرویس پیام فوری است.که مثل یاهو مسنجر یک برنامه جهت چت در اینترنت بین اعضای جی میل فراهم کرده است. برنامه کاربردی Windows قابل دانلود است و به شما امکان می دهد با دوستانتان به سرعت و آسان صحبت کنید یا از طریق پیام رسانی فوری ارتباط برقرار کنید و همچنین با استفاده از میکروفن و بلندگوی یک رایانه (بدون نیاز به گوشی) به صورت رایگان صحبت کنید. سال2005م. راه اندازی شد.

News group

در زمانی که هنوز بسیاری از مردم نام اینتر نت را نشنیده بودند-که به عصر تاریکی معروف است-یک سیستم تابلو اعلانات عمومی بنام یوزنت گسترش یافت وهنوز هم انجمنهای متنوعی درباره هر موضوع قابل بحثی در کره زمین در آن وجود دارد.اگر بخواهید درباره رویدادهای جاری بحث کنید،یا توصیه ها ومشاوره هایی درباره موضوع مورد علاقه خودکسب کنید،یوزنت به شما کمک می کند.می توانید همه آنچه را می خواهیدبه صورت یک خواننده پنهان بخوانید اما برای ارسال نظرات خودبه یک حساب رایگان گوگل نیاز خواهید داشت.در این ارسال باید با نشانی ایمیل وکلمه عبور ثبت نام کنید.


گوگل اسکالر(پژوهشگر گوگل)

موتور جستجوی رایگان تخصصی است که از سال 2004م. ارائه می شود. با آدرس زیر قابل دسترسی است: http://scholar.google.com امکان جستجوی منابع علمی شامل،پایان نامه ها،کتابها،مقالات علمی داوری شده،چکیده ها،گزارشات فنی در همه زمینه های تحقیقاتی در وب را فراهم می آورد.لیست نتایج بر اساس میزان ربط مرتب می شوند ودارای امکانات جستجوی ساده وپیشرفته است.(موغلی،1388)در نتیجه نتایج جستجوی آن قابل اتکاتر از نتایج جستجوی صفحات وب است.

ارزیابی این سایت اعتبار یک اثر دانشگاهی را بر اساس تعداد مقالات دیگری که آن را مرجع خود قرار داده اند،اندازه گیری می کند،اگر یک رساله دانشجویی که در مقالات دیگر ارجاعی به آن نشده است در رتبه پائین تری از یک مقاله ژورنالی است که در 15 مقاله دانشگاهی دیگر به آن ارجاع شده است. همچنین بر اساس تعداد مقالات نویسنده نیز به هر مقاله اعتبار می دهدووزن سنگین تری رابه مقالات نوشته شده بوسیله کسانی می دهد که تعداد زیادی مقاله دانشگاهی دیگر نوشته اند. یکی از معایب جستجوی کلید واژه ها اینست که نظر به اینکه مقالات قدیمی تر تعداد ارجاع بسیار بیشتری نسبت به مقالات جدیدتر دارند،در نتیجه در رتبه های بالاتری نسبت به تحقیقات جدید قرار می گیرند. گوگل اسکالر نه تنها محتویات قابل دسترسی رایگان را فهرست می کند،بلکه فهرست مقالاتی که هزینه اشتراک می طلبند رانیز نشان می دهد. اگر در کنار یک عنوان ،لینک library search باشد،باکلیک روی آن کتابخانه هایی که یک نسخه چاپی از مقاله دارند را نمایش می دهد. اگر بخواهید پیش از خرید یا بررسی یک نسخه چاپی، اطلاعات بیشتری درباره مقاله بدست آورید،روی لینک citeb byکلیک کنید که مقالاتی رامرور می کند که آن مقاله را به عنوان مرجع خود مشخص کرده اند ودر بسیاری از موارد این مقالات بعضی از تحقیقات مربوط به مقاله اول را توضیح خواهند داد .

نرم‌افزار

گوگل محصولات زیادی را در زمینهٔ نرم‌افزار تولید کرده که عبارتند از: سیستم‌عامل گوگل کروم، مرورگر کروم، کرومیوم، وی۸، گوگل دسکتاپ، گوگل ارت، بسته گوگل، پیکاسا، اسکچ‌آپ، جی تاک، نوار ابزار گوگل، مجری ویدئو، ابزار وبمستری، گوگل اپ انجین و...

سیستم عامل کروم کروم، سیستم‌عاملی آزاد و متن‌باز است که در ابتدا برای لپتاپهای ارزان و بر اساس پردازش ابری طراحی شد. در این سیستم عامل تمام برنامه‌ها از طریق مرورگر کروم اجرا و اطلاعات کابران نیز برروی سرور گوگل نصب می‌شود. ساندر پیچای، رئیس بخش مدیریت محصولات گوگل در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفته‌است: هیچ برنامه‌ای برروی دسکتاپ وجود ندارد و نیاز به نصب و به‌روزرسانی برنامه‌ها نیست. تمام سیستم یک مرورگر اینترنت است و تمام برنامه‌ها هم برروی وب و از طریق همین مرورگر قابل دسترسی‌است. سیستم عامل اندروید گوشی تلفن همراه نکسوس اس که در آن از سیستم‌عامل اندروید استفاده شده‌است اندروید نام سیستم‌عاملی است که گوگل برای تلفن همراه و لوح‌رایانه عرضه نمود و با همکاری ده‌ها شرکت برروی گوشی‌های تلفن همراه قرار گرفت اندروید بر پایهٔ هسته لینوکس ساخته شده‌است. طبق گفته‌های گوگل در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۰۰ میلیون دستگاه آندرویدی فعال در جهان وجود داشته و در هر روز ۴۰۰٬۰۰۰ دستگاه آندرویدی جدید فعال می‌شود که معادل ۱۴۶ میلیون دستگاه جدید در هر سال است. این نرخ رشد بدین معناست که تا سال ۲۰۱۲ ۲۴۶ میلیون دستگاه آندرویدی وجود خواهد داشت. گوگل همچنین در ۵ ژانویه ۲۰۱۰، تلفن همراهی با سیستم اندروید و تحت برند خود عرضه کرد که نکسوس وان نام داشت. سخت‌افزار نکسوس وان توسط کمپانی تایوانی HTC ساخته شده بود. چندی پس از آن گوگل گوشی تلفن همراه نکسوس اس را معرفی کرد که سخت‌افزار آن توسط کمپانی کره‌ای سامسونگ و با راهنمایی و نظارت تیم اندروید گوگل ساخته شده‌است.

گوگل ورایانش ابری

شرکت گوگل با ارائه خدمات Google Docsگام مهمی در قرار دادن سرویسها در ابر بر داشت .می توان فایلهای متنی یا اکسل را آپلود یا حتی آنلاین ایجاد وویرایش کنید ومی توان دیگران را دعوت کنید که این فایلها راببینند وهمزمان باهم ویرایش انرا انجام دهید وباکی ندارید که کامپیوتر شما خراب شود چرا که مطمئن هستید فایلها بر روی سرورهای گوگل وجود دارند.(هزاوه،1391) خدمات ابر گوگل که Google App Engine نام دارد و از طریق سایتhttp://code.googlecom/appengine ارایه می‌شود، به تازگی عرضه شده است و از توان بالای سیستم‌های آمازون و مایکروسافت برخوردار نیست. سیستم گوگل به شما امکان می‌دهد تا برنامه‌های کاربردی خود را از طریق ساختار جهانی و قدرتمند گوگل به راه انداخته و به آن دسترسی پیدا کنید. سیستم گوگل به ویژه برای ایمیل در تعداد بالا و حفظ و ذخیره اطلاعات بسیار کاربردی است. شرکت‌های ریز و درشت دیگری از جمله salesforce. com هستند که خدمات رایانش ابری ارایه می‌دهند و انتظار می‌رود تعداد این شرکت‌ها نیز افزایش پیدا کند .

درآمدشرکت گوگل

تبلیغات

۹۵ درصد درآمد گوگل از طریق تبلیغات است. گوگل از ادسنس و دابل‌کلیک نیز برای تبلیغات خود استفاده می‌کند. ادسنس برای کسب درآمد از اینترنت به وجود آمد که توسط شرکت گوگل در سال ۲۰۰۳ راه اندازی شده‌است. در ادسنس اگر از یک وبگاه بازدید روزانه بالای ۱۰۰۰۰ وجود داشته باشید می‌توان روزانه حداقل ۱۰$ کسب کرد، که البته این حداقل درآمد است. برای هر کلیک از ۰٫۰۱ تا ۱۰ دلار وجود دارد. بسته به میزان ترافیک وبگاه و موضوع وبگاه و کیفیت مطالب آن دارد و می‌تواند از ماهی چند دلار تا چندین هزار دلار متغیر باشد دابل کلیک سرویس دیگر تبلیغاتی‌است که گوگل آن را در ۱۳ آوریل ۲۰۰۷ به مبلغ ۳٫۱ میلیارد دلار خبر داد که بزرگ‌ترین خرید تاریخ گوگل به حساب می‌آمد. در این وبگاه تبلیغات در کنار محتوایی قرار می‌گیرد که ارتباط بسیار نزدیکی به آن دارد. برای مثال صاحب یک فروشگاه لوازم ورزشی، تبلیغات را در شبکهٔ گوگل تنها در کنار مطالبی که به لوازم ورزشی مربوط هستند نمایش می‌دهد. در سال ۲۰۰۶، کمپانی جمعاً ۱۰٫۴۹۲ میلیارد دلار درآمد از تبلیغات کسب کرد و فقط ۱۱۲ میلیون دلار در زمینه‌های دیگر درآمد داشت. گوگل از ابزارهای جدیدی برای تبلیغات خود به صورت آنلاین استفاده کرد که باعث شد به یکی از رکوردشکنان تجارت تبدیل شود. با استفاده از فناوری دابل‌کلیک، گوگل قادر بود که متوجه علایق کاربران خود شود و تبلیغات مناسب را به آن‌ها نشان دهد. گوگل آنالیز به مدیران سایت‌ها این اجازه را می‌داد تا کاربرانی را که از وبگاه‌هایشان استفاده کردند را دنبال کنند، و مثلاً تعداد کلیک‌هایی که در پیوندهای درون سایتشان می‌شده‌است را ببینند. سهم موتورهای جستجو در آمریکا در آوریل ۲۰۰۸ موتور جستجو درصد گوگل   ۶۲٪ یاهو   ۱۷٫۵٪ بینگ مایکروسافت   ۹٫۷٪ موارد دیگر   ۱۰٫۸٪

ادروردز به تبلیغ کنندگان این قابلیت را می‌داد تا تبلیغاتشان را در محتویات سایت گوگل به نمایش دربیاورند و هزینه آن را به دو شکل مبلغی به ازای هر کلیک و یا مبلغی به ازای هر نمایش پرداخت کنند. پروژه خواهر آن، ادسنس به صاحبان سایت‌ها اجازه می‌داد که تبلیغات را در سایتشان نمایش دهند و مبلغی به ازای هر کلیک برروی این تبلیغات دریافت کنند. گوگل با اخراج ۳۰۰ نفر از شرکت تبلیغات آنلاین دابل کلیک، نخستین تعدیل نیروی قابل توجه خود را انجام داد. این اخراج شامل یک چهارم از ۱۲۰۰ کارمند شرکت دابل کلیک در آمریکا بود، دابل کلیک در سطح جهانی ۱۵۰۰ کارمند دارد. تمام موتورهای جستجو اطلاعاتی در باره کاربرانشان جمع آوری می کنندکه توسط فرستادن کوکی هایا فایل های متن ساده در اینتر نت انجام می شود بیشتر آنها بعد از چند ماه تایکسال منقضی می شوند.اما تاریخ انقضای کوکی های گوگل سال 2038م. است ،تا این زمان هر وقت از موتور جستجوی این کمپانی استفاده کنید،یا به یکی از هزاران سایت وابسته به آن وارد شوید،جستجوی شما ولینکهایی که روی آن کلیک کرده ایدوتبلیغاتی که کرده اید،ثبت می شوند.در صورتی که از جی میل استفاده کنید،گوگل یک کپی از تمام ایمیل های در یافتی وارسالی شما را ذخیره می کند.اگر از هر یک از خدمات آن مانند نقشه ،جستجوی کتاب،طرح ها،تصاویر ،ویدئوهاواخبار آن استفاده کنید،گوگل سمت وسوی جستجوی شمارا رد یابی می کندومی داند که شمابه کجا میروید،چه کتابی می خوانید،چه می خرید. تازه ترین فعالیت گوگل تولیدwi-fi رایگان است که می تواند از طریق یافتن نزدیکترین مسیر یاب یا روتر به شخص ،محل تقریبی اورا شناسایی کند.حال اگر شرکت گوگل این موارد را کنار هم بگذارد می تواندپرونده کاملی از کاربرانش ایجاد کندکه شامل مشخصات محل سکونت،علایق ،سلیقه هاو...است . برای کسانی که در حوزه های مختلف تجارت فعال هستند،دانستن این اطلاعات همچون گنجی گرانبهاست.چراکه با دانستن این اطلاعات ودانستن نیازهای کاربرانومحل سکونتشان می توان بدون صرف هزینه های گزاف تبلیغات وبدون هدر رفتن منابع وهزینه های اضافی نیاز آنها را تامین کرد..بنابراین گوگل بادر اختیار گذاشتن این اطلاعات پول در می آورد. جستجوگر گوگل یک موتور جستجو در وب است که تحت مالکیت گوگل قرار دارد،گوگل از راه این وبگاه روزانه صدها میلیون دلار دریافت می‌کند. دامنهٔ اصلی این سایت در مه ۲۰۰۸ ۱۳۵ میلیون بار بازدید شده‌است. این موتور جستجو بیشترین بازدیدکننده در بین کاربران را دارد و روزانه چند صد میلیون بار به طرق مختلف استفاده می‌شود. مهم‌ترین هدف گوگل یافتن متن مورد نظر در میان صفحات وب است. اما انواع دیگر اطلاعات به وسیلهٔ قسمت‌های دیگر آن مثل جستجوی تصاویر گوگل، نیز مورد جستجو قرار می‌گیرند. ارزیاب گوگل بابت هر جستجویی که انجام می‌دهند ۱۲ سنت گیرش و از کلیک روی آگهی‌ها ۶۲ سنت سود می‌کند. درآمد گوگل از هر کاربر جستجوگرش به طور متوسط ۷ دلار است. درآمد خالص گوگل در سال ۲۰۰۹ حدود ۶٫۵ میلیارد دلار بوده‌است. شرکت گوگل در فصل دوم سال ۲۰۱۱، درآمدی به میزان ۹٫۰۳ میلیارد دلار داشته‌است. جستجوگر گوگل طی سه ماهه دوم سال ۲۰۱۱ شاهد ۳۶ درصد رشد، در میزان در آمد این شبکه، به میزان ۲٫۵۱ میلیارد دلار طی ماه آوریل تا ژوئن بوده‌است.

وبلاگ رسمی گوگل به زبان فارسی

گوگل وبلاگ فارسی‌زبان خود را در ۷ سپتامبر ۲۰۱۱ با نشانی googlepersianblog.blogspot.com افتتاح کرد، این وبلاگ توسط مهدی شریف‌زاده،راهبر تیم زبان فارسی گوگل اداره می‌شود. در اولین پست این وبلاگ با اشاره به قدمت زبان پارسی، آمده‌است در حدود پنجاه درصد فارسی‌زبانان که اغلب در کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان و پاره‌ای نقاط دیگر زندگی می‌کنند، از اینترنت استفاده می‌نمایند که این میزان دو درصد کاربران اینترنتی را تشکیل می‌دهد. گوگل هدف از این اقدام را ایجاد «کانالی ارتباطی برای اعلان‌های محصولات، راه‌اندازی ویژگی‌ها و به‌روزآوری‌های فوری در زمان‌های بحرانی برای کاربران فارسی‌زبان» اعلام کرد. از نکات جالب توجه قالب این وبلاگ، ترکیب لوگوی گوگل با سبزه عید نوروز است. اولین پست وبلاگ رسمی گوگل به زبان فارسی توسط سه تن به نام‌های مهدی شریف‌زاده (راهبر تیم زبان فارسی)، باب جانگ (مدیر جهانی‌سازی) و جک بویس (مدیر بومی‌سازی) پست شده‌است.


تغییرات جالب، شگفت‌انگیز و برخی اوقات خودجوشی هستند که برای یادبود تعطیلات، سالگردها و زندگی هنرمندان پیشگامان و دانشمندان معروف، در شکل ظاهری آرم Google ایجاد میشوند.

لوگوی صفحهٔ جستجو

نشان گوگل از ۶ می۲۰۱۱ تا کنون

لوگوی اصلی که در حال حاضر گوگل از آن استفاده می‌کند توسط روث کدر طراحی شده بود، در این لوگو تنها از حروف متنی استفاده شده و طراحی آن در عین سادگی انجام شده‌است. گوگل همچنین برای مناسبت‌های خاص تصاویر گرافیکی و هنری ویژه‌ای موسوم به دودلز (Google Doodles) را جانشین لوگوی اصلی خود می‌کند. برای مثال در تعطیلات، تولدها، المپیک یا رویدادهای دیگر لوگوهایی را قرار می‌دهد که آن رویداد، یادآوری شود. در ۱۴ فوریه ۲۰۱۱، گوگل دارای ۱۰۰۲ لوگو بود. لوگوهای مرتبط با ایران


یکی از لوگوهای هفت سین گوگل در سال ۲۰۰۸ نوروز هر ساله به مناسبت نوروز در ایران، گوگل لوگوی خود را تغییر داده و نمای هفت‌سین را جایگزین لوگوی خود می‌کند. در روزهای پایانی سال ۱۳۸۸، سازمان ملل اقدام به ثبت نوروز نموده بود و پس از آن گوگل یکی از دیگر لوگوهای نوروز خود را به نمایش گذاشت.

گوگل و زبان فارسی شرکت گوگل در چند سال اخیر در جهت پشتیبانی از زبان فارسی فعالیت‌هایی بسیاری داشته‌است از جمله جستجو به زبان فارسی، مترجم زبان فارسی و محصولات بسیاری که زبان فارسی را پشتیبانی می‌کنند ولی تا کنون موفق به ارائه خدمات کامل به فارسی زبان‌ها نشده‌است.


مشکلات: عدم پشتیبانی از فاصله مجازی (به انگلیسی: ZWNJ) در جستجوی گوگل و جستجو (به انگلیسی: Find) در مرورگر کروم و تبدیل آنها به فاصله نداشتن تقویم جلالی در گوگل کلندر به علت نبود صفحه کلید پیش‌فرض استاندارد فارسی در ویندوز و محصولات ماکروسافت بسیاری از کاربرهای فارسی‌زبان با صفحه کلید عربی که حروف ی و ک آن با فارسی (ی، ک) تفاوت دارد متن خود را می‌نویسند و این قضیه باعث شده‌است که نتایج جستجو کلماتی که دارای ی و ک هستند به دو دسته تقسیم گردد.


ارزیابی کلی سایت گوگل

گوگل در سال 1999م. شروع به کار کرد وبه سرعت به یکی از محبوبترین سایتهای جستجو تبدیل شد.دارای جامعترین وبزرگترین پایگاه اطلاعاتی از لحاظ تعداد رکورد می باشد ،همچنین دارای سرعت فوق العاده، امکان جستجوی تصاویر واخبار ،امکان مشاهده سایتها حین نمایه شدن،امکان جستجوی فایل خصوصا" فایلهای میکرو سافت آفیس،امکان رتبه بندی انواع نتایج جستجو بر حسب تعداد صفحات پیوند داده شده، امکان تغییر محیط جستجو به 81 زبان مختلف ، ازجمله فارسی،دارای غلط یاب خودکار برای تصحیح املای کلمات، وامکان جستجوی محتویات کتابها می باشد. شرکت گوگل حدود صد مشتری در بیش از سی کشور جهان دارداز جمله یاهو،آمریکن آن لاین"AOL"،نت اسکیپ،سیسکو،واشنگتن پست دات کام،و ویرجینت(در انگلستان). مشتر یان گوگل این فناوری راخریداری می کنند چون می خواهند به سریعترین ومفید ترین روش جستجو در اینترنت دسترسی یابند.گوگل در حال حاضر از بیست وپنج زبان زنده دنیا پشتیبانی می کندو در نظر داردخیلی سریع تعداد این زبانها را افزایش دهد.بیشترین زبا ن استفاده شده توسط کاربران انگلیسی وآلمانی وسپس ژاپنی است. بیش از هفتاد درصد کاربران سیستم عامل ماکروسافت و نرم افزار اینترنت اکسپلورراستفاده می کنند. دربررسی سایت آماری وارزیابی اینترنت(الکسا)که بصورت آن لاین آمار راارائه می دهد.به این نتایج میرسیم که:

  • گوگل مرتب به روز رسانی وپشتیبانی می شود.
  • مدت زمان بار گذاری گوگل بطور متوسط 82/1ثانیه است که پنجاه وچهار درصد سریعتر از بقیه سایت ها است.
  • بیشترین حجم بازدید کنندگان ازgoogle.comبامتوسط 70درصد، gmail49درصد،accounts.google33درصد،تشکیل می دهند.
  • سایتهای مرتبط با گوگل :آمازون،ویکی پدیا،یاهو،یوتیوب،yelp.com ،statcounter.com، linkedin.comو...
  • ترافیک گوگل با حدود ده درصد،از یاهو با حدود 5در صد بیشتر است.
  • میزان استفاده از نظر جنسیت تفاوت معنا داری نشان نمی دهد.
  • میزان استفاده دانشگاهیان بیشتر است.
  • سایتهایی که به گوگل لینک می شوند:youtube.com ، baidu.com ، yahoo.com، taobao.com qq.com

الکسا اینترنت وبگاه گوگل در آمریکا (google.com) را به عنوان پربازدیدکننده‌ترین سایت اینترنت در فهرستش قرار داده‌است، همچنین وبگاه‌های گوگل در کشورهای دیگر مثل هند google.co.in (که در رتبه چهاردهم قرار دارد) به عنوان پربازدیدکننده‌ترین سایت در هند و یا google.co.uk به عنوان پربازدیدکننده‌ترین سایت در انگلیس و خیلی سایت‌های دیگر آن پربازدیدکننده‌ترین در کشور خود هستند و در فهرست برترین صد سایت دنیا قرار دارند. گوگل در برخی کشور های اروپایی مثل آلمان ،فرانسه ،ایتالیا سایت اختصاصی دارد .نظیر: www.google.it www.google.fr www.google.de

  • سایر متعلقات گوگل مانند یوتیوب (رتبه سوم در الکسا) یا بلاگر (رتبه ششم در الکسا) و اورکات نیز در این فهرست قرار دارند. گوگل همچنین توسط برندز به عنوان دومین برند باارزش دنیا شناخته شده‌است. شکل تجارت کنونی گوگل و خدماتی که ارائه می‌دهد باعث انتقاد از این شرکت در موضوعاتی مانند حریم، حق تکثیر، و سانسور شده‌است
  • در سال 2012 م.اولین و مهمترین شرکت خدمات اینترنتی که همه مراکز داده متعلق به آن در ایالات متحده گواهینامه ISO 14001 و OHSAS 18001، استانداردهای بالا برای مدیریت محیط و ایمنی نیروی کار را دریافت کرده است.
  • دریافت رتبه طلایی از طرف سیستم رتبه‌بندی ساختمان سبز LEED (مخفف "Leadership in Energy and Environmental Design"(پیشتازی در انرژی و طراحی محیط زیست) وابسته به کمیته خبرنامه سبز ایالات متحده توسط اداره سانفراسیسکوی گوگل در سال 2009م. نشان می‌دهد که گوگل در مسیر خود در جهت ساخت دفاتر دوستدار محیط زیست قرار دارد.

Google One Pass

  • به ناشرین امکان می دهد قیمت ها و شرایط خود را برای محتوای دیجیتالی خود تنظیم کنند، این در حالی است که گوگل فناوری پرداخت را با کمک Google Checkout انجام می دهد..
  • تأثیر اقتصادی گوگل در ایالات متحده در سال 2010م.، 64 میلیارد دلار است.گوگل مأموریت دارد اطلاعات جهان را سازماندهی کرده و آنرا به صورت مفید در دسترس عموم قرار دهد.

جستارهای وابسته

پانویس

الگو:پانویس

منابع

آموزش کار باgoogle Earth امکانات google.comرابشناسیم.ریز پردازنده.ش.109.ص.22-23 تحقیقات دانشگاهی با google scholae.ماهنامه ریز پردازنده،شماره 137ص.9-10 جعفری هرندی،مجتبی.پردازش ابری.فصلنامه ره آورد نور،سال هشتم (ش.26)magiran.com/p657822. سلطانی،کیومرث.این ره که تو می روی...ماهنامه شبکه،1389،ص.251-257 شرکت گوگل www.vikipedia.org محمدی فرد ،داوود.ابزارها ومهارتهای جستجو در وب.تهران:چاپار،1385 ملکی،مهدی.نگاهی به نقاط ضعف گوگل.ماهنامه آموزشی ،پژوهشی واطلاع رسانی.110.مرداد1388.ص.29-30 موثق نژاد ،فرشته.google wave..... .علم الکترونیک وکامپیوتر،1390 موغلی،علیرضا.جستجوی اطلاعات علمی وپژوهشی در وب.تهران:چاپار،1388

پیوند به بیرون