You are looking at the HTML representation of the XML format.
HTML is good for debugging, but is unsuitable for application use.
Specify the format parameter to change the output format.
To see the non HTML representation of the XML format, set format=xml.
See the complete documentation, or API help for more information.
<?xml version="1.0"?>
<api>
  <query-continue>
    <allpages gapcontinue="آلودگی_اطلاعات" />
  </query-continue>
  <query>
    <pages>
      <page pageid="56" ns="0" title="آر اس اس">
        <revisions>
          <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">
هم ‌نشری به راستی ساده یا آراس‌اس (به انگلیسی: Really Simple Syndication یا RSS) خانواده‌ای از قالب‌های خورد فید در وب است که برای انتشار محتویاتی که در بازه‌های زمانی خاص به‌روزرسانی می‌شوند (مانند وب‌نوشت‌ها، عناوین اخبار و پادکست‌ها) استفاده می‌گردد. در موارد نادری هم مانند نوشته‌ی دن لیبی در نت اسکیپ، آراس‌اس به عنوان مخفف عبارت انگلیسیRich Site Summary استفاده شده است.
طراحی اولیه RSS توسط Dave Winer انجام پذیرفت و شرکت نت اسکیپ و O'Reilly  از حامیان پیشرفت آن بودند.

= تعاریف دیگری از آراس‌اس =

1- آراس‌اس چیزی نیست به جز یک نشانه‌گذاری استاندارد شده XML، که محتوایی را که می‌خواهید به اشتراک بگذارید توصیف می‌کند. به این ترتیب با قرار دادن یک قسمت RSS یک سایت در متن سایت دیگر، با عوض‌شدن اخبار و عناوین سایت اول، این محتویات هم در سایت دوم به صورت خودکار عوض می‌شوند.
2- آراس‌اس نوعی از اسناد XML است که برای به اشتراک گذاشتن یا استفاده از عنوان‌های خبرهای جديد یا تيترهاي يک سايت طراحی شده‌است. اولين بار شرکت Netscape در سال ۱۹۹۷ برای کم کردن ترافيک سايت و نشان دادن خلاصه‌ي خبرهای جديد استفاده كرد و پس از مدتي استفاده از آن عمومي شد.
3- آراس‌اس روشى ساده براى انتقال و به روزرسانى خودکار مطالب وب سایت‌ها در مکانى دیگر در بستر اینترنت است. 
4- فایل‌هاى آراس‌اس فایل‌هاى متنى ساده با فرمت XML (eXtensible Markup Language) هستند که توسط انسان به راحتى قابل خواندن نیستند اما توسط کامپیوتر شناخته و خوانده می‌شوند.


= ساختار آراس‌اس =
ساختار یک فید آراس‌اس از زبان اکس‌ام‌ال تشکیل شده‌است. بسته به نسخه‌ي آراس‌اس که استفاده می‌شود، ساختار فیدها متفاوت خواهد بود.

=استفاده از آراس‌اس = 
برای استفاده از آراس‌اس‌ها شما نیاز به یک گردآورنده‌ی آراس‌اس (به انگلیسی:RSS Aggregator) دارید. گردآورنده‌های آراس‌اس بر چند دسته هستند:
1- گردآورنده‌هایی که مبتنی بر دسکتاپ هستند. یعنی به صورت نرم‌افزار نصب شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند.
2- گردآورنده‌هایی که مبتنی بر وب هستند. یعنی وب‌گاه‌هایی وجود دارند که شما در آنها عضو شده و از خدمات آنها مثل دسترسی به فیدهای مورد علاقه‌ی خود، استفاده می‌کنید.
3- گردآورنده‌هایی که به صورت پلاگین در مرورگرهای وب نصب می‌شوند و شما فیدهای خود را بدون استفاده از نرم‌افزار دیگر می‌توانید بخوانید. البته در نسخه‌های اخیر موزیلا فایرفاکس نیازی به نصب پلاگین اضافه ندارید.
4- گردآورنده‌هایی که شما می‌توانید فید وب‌گاه‌های مورد علاقه‌ی خود را در آن ثبت کرده و نه تنها خود از آنها استفاده ‌کنید بلکه محتوای فیدها را با کاربران دیگر اینترنت به اشتراک بگذازید و همین طور آراس‌اس‌های ثبت‌شده‌ی دیگران را هم می‌توانید به علاقه‌مندی‌های خود اضافه کنید و یا این که همه آنها را یکجا ببینید؛ حتی اگر آراس‌اس ثبت نکرده باشید. خصوصیت این گردآورنده‌های آراس‌اس این است که آنلاین هستند و عنوان‌های وب‌گاه‌هایی را که به روزرسانی زیادی دارند برای شما ذخیره می‌کنند. البته می‌توان آراس‌اس‌ها را از طریق ایمیل نیز دریافت کرد.

= ضرورت آر اس اس =
 
بدون وجود  آراس‌اس کاربران باید هر روز سایت شما را چک کنند تا بتوانند از تازه‌های سایت شما باخبر شوند. اما با این فناوری کاربران آراس‌اس چندین سایت را در یک برنامه  آراس‌اس خوان مانند google Reader در کنار هم می‌بینند و عنوان نوشته‌های اخیر سایت شما را بدون مراجعه به سایت شما می‌بینند.

کاربردهای اصلی  آراس‌اس دو مورد زیر هستند: 
1- نمایش تازه‌ترین عناوین وب‌سایت‌های دیگر در وب‌سایت خود و یا بالعکس ( اشتراک مطالب جدید).
2- دریافت جدیدترین مطالب سایت‌های مورد علاقه با استفاده از نرم‌افزارهای ویژه (وبگردی با کارآیی بیشتر).

منافع و فواید آراس‌اس
•	سادگی ایجاد و استفاده
•	حفظ پهنای باند به علت استفاده از فناوری ذخیره‌سازی
•	صرفه‌جویی قابل توجه در زمان لازم برای آگاهی از اطلاعاتی که به هر سایت افزوده می‌شود
•	دسترسی به اطلاعات روزآمد به صورت یکجا
•	افزایش ترافیک سایت‌های ارائه دهنده این خدمات
•	حذف اطلاعات غیرضروری مثل تبلیغات و منوها 
•	محتوای ساختارمند و یکدست 
•	ارسال زنده‌ی اخبار و اطلاعات جدید
•	وجود امکان کنترل موارد ارسالی 


=فواید استفاده از قابلیت آراس‌اس در سایت‌ها=
با این کار، راه براى بازدیدکنندگان سایت شما هموارتر مى‌شود زیرا آنها زحمت بازدید هر روزه به سایت شما را به خود نمى‌دهند. در عین حال همیشه به مطالب سایت شما دسترسى دارند و در ضمن آنها مى‌توانند مطالب را همان طور که دوست دارند ببینند. همچنین با توجه به وجود تعداد زیاد سایت‌ها و منابع در اینترنت، بینندگان سایت شما نمى‌توانند هر روز به سایت شما بیایند و مطالب را بخوانند، این راه به بینندگان و در نهایت به سایت شما کمک مى‌کند تا شما همیشه در دسترس بازدیدکنندگان خود باشد. 
چه مطالبى از سایت من مى‌توانند در آراس‌اس قرار گیرند؟
هر مطلبى که داراى قابلیت لیست شدن داشته باشد و کاربران مشتاق به خواندن آن باشند.
براى مثال:1- آخرین اخبار 2- آخرین مقالات یا آنهایى که اخیراً ویرایش شده‌اند.
3- مطالب با یک طبقه‌بندى مشخص: مثلاً تمامى مطالب با طبقه‌بندى «فتوشاپ» را با هم ارائه دهید.


یافتن RSS Feed 
وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌های مختلف، معمولاً از طریق لینک‌هایی دسترسی به RSS Feed وب‌سایت یا وبلاگ خود را امکانپذیر می‌سازند. اما اگر به دنبال RSS Feed در رابطه با یک موضوع خاص باشید، چندین راهنمای یافتن RSS Feed وجود دارد که امکان جستجو بر اساس موضوع را می‌دهند و در این صورت، دسترسی به مجموعه‌ای ازRSS Feed در یک زمینه‌ی موضوعی خاص امکانپذیر خواهد بود . NewsIsFree.com و syndic8.com از معروف‌ترین راهنماهای RSS Feed در اینترنت است که توضیح مختصری درباره‌ی آن‌ها در ادامه می‌آید:

-	NewsIsFree 
NewsIsFree ، یک راهنما با بیش از 21000 منبع RSS Feed است. کاربران این سایت با استفاده از سرعنوان‌های موضوعی می‌توانند آن را مرور نموده و با استفاده از نام یا توصیف به جستجو در پایگاه داده‌ی آن و آخرین سرخط‌ها بپردازند، زمانی که RSS Feed سایت جدید به این راهنما اضافه می‌شود اطلاعات در مورد سایت، آخرین مطلب ارسالی، یک لینک RSS برای انتشار به درون RSS خوان‌های خبری، لینک‌هایی را به سایت در Day pop و سایر موتور جستجوهای مشابه و لینک‌هایی برای ثبت نام خودکار برای سایت در اینRSS خوان مبتنی بر وب فراهم می‌شود. یکی از بخش‌های جالب NewsIsFree بخش جدیدترین اخبار است که به صورت روزانه روزآمدسازی می‌شود و آخرین اخبار1 را نشان می‌دهد. 
NewsIsFree همچنین به عنوان یک RSS خوان مبتنی بر وب برای ثبت نام کردن برای فیدهایی که در سایت قرار گرفته‌اند، می‌تواند استفاده شود. یکی از نقاط ضعف RSS خوان مبتنی بر یک نرم‌افزار خاص در مقابل RSS خوان مبتنی بر وب این است که فقط از رایانه‌ای که نرم‌افزار خاص آن بر روی رایانه پیاده‌سازی شده است، قابل دسترسی خواهد بود. ولی استفاده از NewsIsFree به عنوان یک نرم افزار مبتنی بر وب چنین مشکلاتی را ندارد و از هر رایانه‌ی متصل به اینترنت، قابل دسترسی است.



-	Syndic8
Syndic8 ، راهنمای دیگر برای RSS Feed هاست و در مقایسه با NewsIsFree تعداد فیدهای بیشتری را در بر می‌گیرد و با جنبه‌های فناوری فیدها بیشتر هماهنگ شده است. دارای بخش‌های متنوعی چون «کاربران جدید»، «محبوب‌ترین فیدها» و«فیدهایی که بیشتر دیده شده‌اند» است. 
از خصوصیات جالب آن طبقه‌بندی کردن فیدها در راهنماست که کاربر می‌تواند فیدها را با سرعنوان موضوعی استفاده شده توسط پروژه‌ی Opendirectory و همچنین راهنمای NewsIsFree در راهنماهای فراهم شده، توسط نمایشگر سرخط مرور کند. مرور کردن هنگامی مفید است که قسمت جستجوی پایگاه داده‌یSyndic8، همه‌ي فیدهای موجود در راهنما را در برنمی‌گیرد. Syndic8 به کاربران اجازه می‌دهد تا فهرستی از سایت‌های مورد علاقه و نیز URLهایی را که قبلاً فیدهایی که در پایگاه داده‌ی وارد شده داشته‌اند، ارائه کنند. قابلیت جستجو در این راهنما نسبت به NewsIsFree پیشرفته‌تر است و جستجوگران می‌توانند جستجو را با استفاده از تاریخی که فید ایجاد، تأیید و یا تغییر کرده است و نیز با توجه به وضعیت فید و نرم‌افزاری که فید توسط آن ایجاد شده است، محدود کنند. البته باید به این نکته نیز توجه کرد که تعداد فیدهای موجود در وب بسیار بیشتر از آن چیزی است که در راهنماهای RSS Feed آمده است. 
در اینجا از  RSS خوان‌های مبتنی بر نرم‌افزار خاص، دو نرم‌افزار Omea Reader و Ampheta Desk به علت ویژگی‌های خاصی که دارند، معرفی می‌شوند. 

- Omea Reader
بر خلاف برخی از برنامه‌های دیگر خبرخوان که باید دقیقاً نشانی خروجی فید به آنها داده شود، در این برنامه کافی است، نشانی خود وبلاگ یا سایت را به برنامه بدهید تا خود برنامه خروجی فید را پیدا کند. از دیگر مزایای این برنامه، سازگاری خوب با زبان فارسی است. حتماً با خبرخوان‌هایی کار کرده‌اید که با زبان فارسی میانه‌ای ندارند و یا در صورت وجود کلمات لاتین در جملات، کل ساختار پاراگراف را به هم ریخته نمایش می‌دهند، اما این برنامه از این لحاظ هیچ مشکلی ندارد. علاوه بر این مکان، تعریف نوع و اندازه‌ی فونت مورد علاقه نیز وجود دارد. در این برنامه امکان دسته بندی موضوعی فیدها و امکان تعیین زمان روزآمدسازی برای هر دسته‌ی موضوعی و یا تک‌تک فیدها وجود دارد. همچنین، این برنامه دارای امکاناتی است که شما برای یادداشت‌برداری می‌توانید از آن استفاده کنید. 

-	Ampheta Desk
Ampheta Desk، برنامه‌ای برای ویندوز، لینوکس و ... که نسبتاً هیبرید است. یعنی به صورت رایگان دانلود و بر روی رایانه نصب می‌شود، اما فقط یک بار، بارگذاری می‌شود. Ampheta Desk نتایج را در صفحه وب شخصی در مرورگر پیش‌فرض معرفی می‌کند و اضافه کردن فید به آن به راحتی و از طریق پیوند «افزودن فید» امکانپذیر است. کاربر، حتی قادر است فاصله‌ی زمانی را که Ampheta Desk باید سرخط‌های جدید را کنترل کند، تعیین نماید. 

=آراس‌اس در کتابخانه‌ها=
RSS Feed ها می‌توانند کاربردهای مختلفی در کتابخانه‌ها داشته باشند و برای استفاده از آن لازم نیست تغییرات اساسی و بنیادی در وب‌سایت کتابخانه ایجاد کرد، بلکه اختصاص مقداری از فضای وب‌سایت کتابخانه برای ارائه‌ی آن کافی است. علاوه بر این، لازم نیست که کتابخانه روش‌های قدیمی ارائه‌ی خدمات را کاملاً کنار بگذارد، بلکه RSS می‌تواند در کنار سایر روش‌ها به عنوان یک خدمت باارزش افزوده به کار گرفته شود. برخی کتابخانه‌ها پتانسیل RSS Feed را برای افزایش خدمات و عملکرد معمول کتابخانه تشخیص داده‌اند. برای مثال علاوه بر فراهم سازی آموزش منابع اینترنت در اچ.تی.ام.ال ، برخی کتابخانه‌ها برای آموزش منابع اینترنت از فیدها استفاده کرده‌اند، همانند آنچه که کتابخانه‌ی عمومی میناپولیس  برای فهرست خلاصه‌ی منابع وب خود انجام داده است. در ادامه به برخی از کارکردهای کلی RSS Feed در کتابخانه‌ها اشاره می‌گردد. 

- خدمات آگاهی‌رسانی جاری
خدمات آگاهی رسانی جاری از قبیل خدمات فهرست مندرجات از طریق RSS Feed امکانپذیر است. ناشران مجلات و کارگزاران، RSS Feed هایی را از پیوندهایی به چکیده، و بعضی اوقات به متن کامل، فراهم می‌کنند. برای مثال مرکز بیومد  برای تمام مجلات خود، از قبیل مجلات منحصربه‌فردی همچون نیچر و آریادن RSS Feed ایجاد کرده است. 

- بازاریابی و روابط عمومی
RSS Feed برای انتشار هر نوع آگهی از وب‌سایت کتابخانه در مورد فعالیت‌ها، نمایشگاه‌ها و تبلیغات منابع جدید کتابخانه، به‌ویژه در مورد پایگاه‌های داده، می‌تواند به کار گرفته شود. RSS ، همچنین برای آگهی‌های رسمی می‌تواند مفید باشد. برای مثال، کتابخانه‌ها در دانشگاه آکسفورد RSS Feedهایی با آگهی‌هایی از قبیل تغییر ساعات بازگشایی و معرفی امکانات جدید فراهم آورده‌اند. 

- فهرست کتاب‌ها
شاید عملی‌ترین کاربرد RSS Feed در کتابخانه، ایجاد آسان انواع فهرست کتاب باشد، زیرا کاربران همیشه برای دانستن این که چه منابع و کتاب‌های جدیدی به کتابخانه اضافه شده است، کنجکاو هستند. برای این منظور می‌توان RSS Feed با عنوان «آیتم‌های جدید» ایجاد کرد، حتی در کتابخانه‌های عمومی بزرگ و کتابخانه‌های دانشگاهی که فهرست منابع اضافه شده معمولاً زیاد خواهد بود می‌توان این آیتم‌ها را بر اساس موضوع دسته‌بندی کرد و RSS Feed منابع جدید را در موضوعات مختلف به صورت جداگانه ایجاد کرد. در این زمینه، حتی می‌توان فهرست‌های متنوع دیگری از جمله «فهرست منابعی که بیشتر درخواست شده‌اند»  یا «فهرست کتاب‌های ذخیره شده» را فراهم نمود. این فهرست‌ها می‌تواند به صورت روزانه، هفته‌ای یک بار و یا در هر فاصله‌ی زمانی دلخواه منتشر شود. به طور مثال، کتابخانه  دانشگاه کنت، RSS Feed با عنوان «کتاب های جدید» دارد. 

- آراس‌اس برای آموزش و مرجع
چندین کتابخانه شروع به استفاده RSS Feed برای گسترش آموزش و خدمات مرجع کرده‌اند. کتابخانه‌ی دانشگاه آلبرتا، فیدی برای کتابخانه و صفحه‌ی برنامه‌های آموزشی اضافه کرده است. اهمیت موتورهای جستجو بر هیچ کس، به‌ویژه بر کتابداران مرجع پوشیده نیست. 
ایکس.ام.ال هاب  تولیدکننده‌یRSS Feed سفارشی Open Directory، به تازگی دو ابزار جالب ارائه کرده است. اول RSS Feed سفارشی نتایج جستجویOpen Directory برای هر واژه‌ای که برای جستجو وارد می‌شود. دوم RSS Feed سفارشی شده برای هر دسته Open Directory. این ابزارها کاربران را از منابع جدید اضافه شده برای Open Directory در محیط مورد علاقه‌ی کاربر آگاه می‌کنند. چنین روش‌هایی برای تولید فیدهای RSS سفارشی برای سایر پایگاه‌های داده مثل اپک‌های کتابخانه‌ای، کتابشناسی‌ها و پایگاه داده‌های تمام متن و راهنماهای وب می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.



== جستارهای وابسته ==
== پانویس ==
{{پانویس}}
== منابع ==

== پیوند به بیرون ==

[[رده:مدیریت اطلاعات]][[رده:علم سنجی]][[رده:مطالعات آرشیو]][[رده:مدیریت دانش]][[رده:بازیابی اطلاعات ودانش]][[رده:اقتصاد اطلاعات]][[رده:مدیریت کتابخانه ها و مراکز اطلاع‌رسانی]][[رده:مدیریت کتابخانه های دیجیتال]][[رده:نسخه های خطی]][[رده:افراد]]</rev>
        </revisions>
      </page>
      <page pageid="34" ns="0" title="آزادی اطلاعات">
        <revisions>
          <rev contentformat="text/x-wiki" contentmodel="wikitext" xml:space="preserve">
آزادی اطلاعات 

ترجمه مینا ولی نژاد و دکتر محمد باقر نگهبان 

آزادی اطلاعات بسط آزادی بیان است که یکی از حقوق اساسی بشر  است که در قانون بین المللی به رسمیت شناخته شده است و امروزه به صورت کلی به نام آزادی بیان در هر رسانه شفاهی، مکتوب، چاپی، اینترنت یا شکلهای هنری شناخته می شود. این بدان معناست که حفاظت از آزادی بیان به عنوان یک حق نه تنها شامل محتوا بلکه شامل ابزار بیان است. آزادی اطلاعات به حق حریم خصوصی در محیط اینترنت و فناوری اطلاعات اشاره می کند. مانند حق آزادی بیان، حق حریم خصوصی یکی از حقوق رسمی بشر است و آزادی اطلاعات مانند بسط این حق عمل می کند. در آخر، آزادی اطلاعات می تواند شامل مخالفت با حق ثبت، مخالفت با قانون کپی رایت یا مخالفت با مالکیت معنوی باشد. سازمان بین المللی و ایالات متحده هم پلتفرم های سیاسی مبتنی بر مسائل آزادی اطلاعات را بنیان نهاده اند. 
آزادی اطلاعات در قانون 
در ژوئن 2006 تقریبا 70 کشور قوانین مربوط به آزادی اطلاعات داشتند که در مورد اطلاعات حفظ شده توسط نهادهای دولتی و در شرایط خاص برای نهادهای خصوصی به کار می رود. در 19 کشور از این کشورها، قوانین آزادی اطلاعات در مورد نهادهای خصوصی هم به کار رفته اند. دسترسی به اطلاعات در اصل به عنوان پیش شرط شفافیت و پاسخگویی دولت ها شناخته می شود چون توانایی مصرف کنندگان برای گرفتن تصمیمات آگاهانه و حفاظت از شهروندان در برابر سوءمدیریت و فساد را تسهیل می کند. این امر منجر به افزایش تعداد کشورهایی شده که قوانین آزادی اطلاعات را طی 10 سال گذشته اجرا کرده اند. در سال های اخیر، نهادهای خصوصی شروع به اجرای کاربردهایی کرده اند که قبلا توسط نهادهای دولتی انجام شده است. خصوصی سازی و کاهش تصدی دولت شاهد اداره بانک ها، شرکت های مخابراتی، بیمارستان ها و دانشگاه ها توسط نهادهای خصوصی بوده است که منجر به گسترش قوانین آزادی اطلاعات برای پوشش دادن نهادهای خصوصی شده است. 
نهادهای دولتی
در سال 2006، 70 کشور قوانین جامع آزادی اطلاعات برای نهادهای دولتی را داشته اند که نیمی از انها طی ده سال گذشته تصویب شده اند. این قوانین در 50 کشور دیگر هنوز معلق و در وضع انتظار است. 
نهادهای خصوصی 
در سال 2006، 19 کشور قوانین آزادی اطلاعات را داشتند که به نهادهای دولتی وخصوصی بسط می یابد: آنتیگوا و باربودا، آنگولا، ارمنستان، کلمبیا، جمهوری چک، جمهوری دومینیکن، استونی، فنلاند، فرانسه، ایسلند، لیختن اشتاین، پاناما، لهستان، پرو، افریقای جنوبی، ترکیه، ترینیداد و توباگو، اسلواکی و بریتانیا. درجه ای که نهادهای خصوصی تحت پوشش قانون آزادی اطلاعات قرار می گیرند، متغیر است؛ در آنگولا، ارمنستان و پرو قوانین فقط در مورد شرکتهای خصوصی به کار می رود که عملکردهای عمومی انجام می دهند. در جمهوری چک، جمهوری دومنیکن، فنلاند، ترینیداد و وباگو، اسلواکی، لهستان و ایسلند، نهادهای خصوصی که منابع مالی دولتی دریافت می کنند، در معرض قانون آزادی اطلاعات هستند. قانون آزادی اطلاعات در استونی، فرانسه و بریتانیا هم نهادهای خصوصی را در بخش های خاص پوشش می دهد. در افریقای جنوبی، تمهیدات دسترسی به ارتقای دسترسی قانون اطلاعات توسط افراد برای نشان دادن این مساله به کار رفته است که چرا درخواست وام آنها رد شده است. تمهیدات دسترسی توسط سهامداران اقلیت در شرکت های خصوصی و گروه های زیست محیطی نیز به کار رفته است که به دنبال اطلاعاتی در مورد آسیب زیست محیطی بالقوه ناشی از پروژه های شرکت بوده اند.
حفاظت از مشتری 
در سال 1983، کمیسیون شرکت های فراملیتی سازمان مل متحد از راهنمای سازمان ملل متحد در مورد حفاظت از مصرف کننده استفاده کرد که هشت مورد از حقوق مصرف کننده را بیان کرده است از جمله دسترسی مصرف کننده به اطلاعات کافی برای انتخاب آگاهانه براساس نیازها و خواسته های فردی. دسترسی به اطلاعات به عنوان یک حق اساسی مصرف کننده درنظر گرفته می شوند و آشکارسازی پیشگیرانه یعنی آشکارسازی اطلاعات مربوط به تهدید زندگی انسان، سلامت و ایمنی نیز مورد تاکید قرار می گیرد. 
سرمایه گذاران 
تصمیم گیری گروهی توسط مدیران شرکت و رسوایی های شرکت ها باعث شده قانون آزادی اطلاعات به نفع سرمایه گذاران منتشر شود. ین قانون ابتدا در بریتانیا در اوایل قرن بیستم به کار رفت و بعدا در امریکای شمالی و سایر کشورها استفاده شد. رژیم های آشکارسازی به نفع سرمایه گذارانی هستند که توجه را در ابتدای قرن بیستم ویکم به خود جلب کردند چون تعداد رسوایی های شرکت ها که به تقلب حسابداری و مدیران شرکتها مربوط می شد، افزایش یافت. این رسوایی ها که از انرون شروع شد به ورلدکام، تیکو، آدلفیا و گلوبال کراسینگ نیز رسید و کنگره امریکا را وادار کرد تا قوانین جدید آشکارسازی اطلاعات را با قانون ساربنز-اکسلی 2002 بر شرکتها وضع کند. 
اینترنت و فناوری اطلاعات 
آزادی اطلاعات به حفاظت از حق آزادی بیان نسبت به اینترنت و فناوری اطلاعات اشاره می کند. ممکن است آزادی بیان مربوط به سانسور در محیط فناوری اطلاعات باشد یعنی توانایی دسترسی به محتوای وب بدون سانسور یا محدودیت. 
جامعه اطلاعاتی و آزادی بیان 
بیانیه اصول اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی (WSIS) که در سال 2003 به کار رفت، دموکراسی و جهانی بودن، تقسیم ناپذیری و وابستگی درونی تمام حقوق انسانی و آزادی های بنیادی را تایید کرده است. این اعلامیه اشاره خاصی به اهمیت حق آزادی بیان برای جامعه اطلاعاتی داشته و گفته است: 
ما تایید می کنیم که به عنوان مبنای اساسی جامعه اطلاعاتی و به صورت بیان شده در ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر، هر کسی حق آزادی عقیده و بیان دارد؛ که این حق شامل آزادی داشتن عقیده بدون دخالت و کنکاش، دریافت و وارد کردن اطلاعات و عقاید از طریق رسانه ها و بدون درنظر گرفتن جبهه ها است. ارتباطات یک فرایند بنیادی اجتماعی، یک نیاز اساسی انسان و مبنای تمام سازمان های اجتماعی است و اهمیت اساسی برای جامعه اطلاعاتی دارد. هر کسی در هر جا باید فرصت مشارکت داشته باشد و نباید کسی را از مزایای جامعه اطلاعاتی محروم کرد.
اعلامیه اصول WSIS2004 مقرر داشت که لازم است از استفاده از منابع اطلاعاتی و فناوری ها برای اهداف مجرمانه و تروریستی جلوگیری شود و به حقوق افراد احترام گذاشته شود. ولفگانگ بندک معتقد است که اعلامیه WSIS فقط شامل ارجاعاتی به حقوق اساسی بشر است و روش ها یا مکانیزم اطمینان از اینکه حقوق بشر به صورت عملی درنظر گرفته می شوند را فراهم نمی کند. 
هکتیویسمو
گروه حقوق دیجیتال به نام هکتیویسمو که در سال 1999 بنیان گذاری شده است، معتقد است که دسترسی به اطلاعات یک حق اساسی بشری است. باروهای گروه به صورت کامل در اطلاعیه هکتیویسمو بیان شده اند که خواستار استفاده از اعلامیه جهانی حقوق و بشر و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) در اینترنت شده اند. این اعلامیه یادآور وظیفه دولت های عضو برای حفاظت از حق آزادی بیان نسبت به اینترنت و آزادی اطلاعات است. اعلامیه هکتیویسمو نشان می دهد که اهمیت نبرد علیه سوءاستفاده از حقوق بشر نسبت به دسترسی منطقی به اطلاعات در اینترنت را می شناسد و از جامعه هکرها می خواهد تا روش ها و راه های کاهش سانسور دولتی در اینترنت را بررسی کنند و فناوری هایی را اجرا نمایند که نقض حقوق اطلاعاتی را به چالش بکشند. اما اعلامیه هکتیویمسو معتقد است که حق آزادی بیان در معرض محدودیت هایی است که به عنوان اسرار کشور، هرزه نگاری از کودکان و امور مربوط به شرایط محرمانه شخصی و امتیازات شناخته می شوند. اما، اعلامیه هکتیویسم بیان می دارد که ما مخالف استفاده از قدرت دولت برای کنترل دسترسی به کارهای منتقدان، روشنفکران، هنرمندان یا چهره های مذهبی هستیم.
ابتکارات شبکه جهانی 
در 29 اکتبر 2008، سازمان ابتکارات شبکه جهانی GNI براساس اصول آزادی بیان و حریم خصوصی تاسیس شد این سازمان کار خود را در شصتمین سالگرد اعلامیه جهانی حقوق بشر (UDHR) شروع کرد و مبتنی بر قوانین و استانداردهای شناخته شده بین المللی برای حقوق بشر در مورد آزادی بیان و حریم خصوصی بود که در UHDR، میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (ICCPR) و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (ICESCR) بیان شده اند. شرکت کننده ها در این اقدام شامل سازمان جهبه الکترونیک، نگهبان حقوق بشر، گوگل، مایکروسافت، یاهو، سایر شرکت های مهم، NGOهای حقوق بشر، سرمایه گذاران و دانشگاهیان بودند. براساس گزارش ها، شرکت سیستم های سیکو به بحث اولیه دعوت شد اما در این اقدام شرکت نکرد. شرکت سرمایه گذاری هارینگتون که پیشنهاد کرد سیسکو باید هیات حقوق بشر تاسیس کند، از دادن کد داوطلبانه به GNI خودداری کرد که تاثیری نداشت. مدیر اجرایی ارشد، جان هارینگتون، GNI را یک تداخل بی معنی نامید و خواهان قوانین دیگری برای وادار کردن هیات مدیره به پذیرش مسئولیت های حقوق بشر کرد. 
سانسور اینترنت 
جو گلانویل، سردبیر شاخص سانسورها معتقد است که اینترنت تحولی برای سانسور و آزادی بیان است. مفهوم آزادی اطلاعات در واکنش به سانسور دولتی و نظارت بر اینترنت مطرح شده است. سانسور اینترنت شامل کنترل یا سرکوب انتشار یا دسترسی به اطلاعات در اینترنت است
براساس نظر سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF)، فهرست دشمنان اینترنت شامل کشورهای زیر است که از سانسور گسترده اینترنت استفاده می کنند: کوبا، ایران، مالدیو، میانمار/برمه، کره شمالی، سوریه، تونس، ازبکستان و ویتنام. مثال های بسیار مشهور آن شامل فایروال بزرگ چین است (که به نام فایروال شبکه و دیوار بزرگ چین نیز شناخته می شود). سیستم با جلوگیری از مسیریابی آدرس IP باعث مسدود شدن محتوا می شود و از فایروال استاندارد و سرورهای پروکسی در گیت های اینترنت تشکیل شده است. سیستم به صورت انتخابی در مسموم کردن DNS در زمان درخواست سایت خاص عمل می کند. به نظر نمی رسد دولت ها به صورت منظم به بررسی محتوای اینترنت بپردازند چون از نظر فنی غیرممکن است. سانسور اینترنت در جمهوری خلق چین براساس قوانین و مقررات اجرایی مختلف انجام می شود. مطابق با این قوانین، بیش از شصت قانون اینترنت توسط دولت جمهوری خلق چین وضع شده است و سیستم های سانسور توسط بخش های استانی ISPهای دولتی، شرکت ها و سازمانها اجرا می شوند. در سال 2010 هیلاری کلینتون که از جانب امریکا سخن می گفت، اعلام کرد که ما خواهان اینترنتی هستیم که در آن تمام بشریت دسترسی یکسان و برابر به دانش و ایده ها داشته باشد وی در نظرات خود درباره آزادی اینترنت، توجه را به این مساله جلب کرد که حتی در کشورهای مطلقه، شبکه های اطلعاتی به مردم در یافتن حقایق جدید و پاسخگو کردن دولت ها کمک می کنند، در حالی که طبق گزارش رئیس جمهور باراک اوباما، جریان اطلاعاتی آزادتر باعث قوی تر شدن جوامع می شود.</rev>
        </revisions>
      </page>
    </pages>
  </query>
</api>